Results 1 to 9 of 9

Thread: Gen 3 misfiring

  1. #1
    Standard Member vro551's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Posts
    144
    Thanked: 3

    Gen 3 misfiring

    After about 15 minutes of riding the bike started to misfire occasionally especially when applying the throttle from closed. The engine never switched off and it happened occasionally, mostly on the 3 lower gears. Not warning lights and checked with the GS 911, no fault codes.

    Millage is 16300kms , never been tracked, always well take care off, and dry weather only (the advantage of living in the middle of the mediterrenean)

    My guess is that one off the plugs is on the way out, happened on my zx6r too.

    Any feedback or advice greatly appreciated

    Cheers

  2. #2
    1 YEAR PREMIER MEMBER bananaman's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Kent
    Riding
    Gen4 msport
    Posts
    3,155
    Thanked: 590

    Re: Gen 3 misfiring

    Quote Originally Posted by vro551 View Post
    After about 15 minutes of riding the bike started to misfire occasionally especially when applying the throttle from closed. The engine never switched off and it happened occasionally, mostly on the 3 lower gears. Not warning lights and checked with the GS 911, no fault codes.

    Millage is 16300kms , never been tracked, always well take care off, and dry weather only (the advantage of living in the middle of the mediterrenean)

    My guess is that one off the plugs is on the way out, happened on my zx6r too.

    Any feedback or advice greatly appreciated

    Cheers
    Plugs and/or leads I would plump for initially, maybe breaking down under load.
    Speed doesnt kill, its how fast you stop.......

  3. #3
    Standard Member vro551's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Posts
    144
    Thanked: 3

    Re: Gen 3 misfiring

    Will try to take off the plugs during the weekend and post a pic

  4. #4
    Standard Member vro551's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Posts
    144
    Thanked: 3

    Re: Gen 3 misfiring

    Finally managed to get to the plugs, i think these are not the best looking set lol

    https://imgur.com/a/W74gmaU

    Tempted to use Denso as NGK doesnt do iridium, but cant find the Denso equivalent

  5. #5
    Standard Member DrIoannis's Avatar
    Join Date
    May 2016
    Posts
    310
    Thanked: 63

    Re: Gen 3 misfiring

    Quote Originally Posted by vro551 View Post
    Finally managed to get to the plugs, i think these are not the best looking set lol

    https://imgur.com/a/W74gmaU

    Tempted to use Denso as NGK doesnt do iridium, but cant find the Denso equivalent
    I do not have big experience with spark plugs but they do not look horrible to me. Also 16000km is not too much. I changed mine in 27000 without issues. I suggest you use OEM unless you have a reason not to do.

  6. #6
    Forum Moderator alex's Avatar
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    London and Norfolk
    Riding
    2017 S1000RR Grey
    Posts
    10,592
    Thanked: 3750

    Re: Gen 3 misfiring

    Look ok to me, any ceramic damage?
    Oem replacements would be sendible as you're not changing things from spec before finding the issue.

    Coil packs would be my suspects.

    Sent from my SM-G965F using Tapatalk

  7. #7
    Standard Member vro551's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Posts
    144
    Thanked: 3

    Re: Gen 3 misfiring

    coils checked all 4 at around the 540 ohm range
    no damage to the ceramic, to me the gap looks wider than .7 or .8
    will clean, re gap and test with the coil on the bench and check for the spark

    Dont know if it make any difference but the bike is used during weekends only not more than twice per w/e. My zx6r had the plugs changed after 8yrs at 24k (kms) and used iridium. After only 8k and 7 yrs had to clean and regap

  8. #8
    Standard Member vro551's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Posts
    144
    Thanked: 3

    Re: Gen 3 misfiring

    after cleaning and adjusting gaps to 0.8
    https://imgur.com/a/RrZxJ95
    spark resistance from 3.92k to 4.3k
    I can't manage to get the plugs sparking, centre pin of the coil is ground, pin 3 is the 12V, I had a spark on my kawasaki doing the same setup

  9. #9
    Standard Member vro551's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Posts
    144
    Thanked: 3

    Re: Gen 3 misfiring

    Update, replaced plugs and bike is singing once again

  10. The Following User Says Thank You to vro551 For This Useful Post:


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •